Franz Anton Mesmer was een fascinerende figuur in de geschiedenis van de psychologie en geneeskunde. Geboren in 1734 in het pittoreske dorpje Iznang, nu onderdeel van Duitsland, was Mesmer niet alleen arts maar ook een visionair. Hij verraste de wereld met zijn theorie over ‘dierlijk magnetisme’. Hij stelde zich een onzichtbare energetische verbinding voor tussen alle levende en levenloze objecten, een kracht die hij meende te kunnen beheersen en inzetten voor het genezen van ziekten.

Zijn belangstelling werd aangewakkerd aan de Universiteit van Wenen, waar hij theologie, rechten en geneeskunde studeerde. Tijdens zijn promotieonderzoek ontwikkelde hij een fascinatie voor ‘magnetisme’, overtuigd van het bestaan van een verband tussen de stand van de planeten, de gezondheid van de mens en een magnetisch veld dat alles met elkaar verbindt.

Mesmers behandelmethoden waren baanbrekend en gericht op het harmoniseren van dit magnetische veld binnen individuen om zo diverse aandoeningen te behandelen. In zijn ‘mesmerisme’ sessies, waarbij hij magneten en de kracht van zijn handen gebruikte om ‘magnetische passen’ over patiënten te maken, zocht hij naar genezing. Zijn uitvinding van de ‘baquet’, een groot vat gevuld met ijzervijlsel en gebotteld water, toegedicht met mysterieuze magnetische eigenschappen, was een ware sensatie. Patiënten zaten rond het vat, verbonden door ijzeren staven, in de hoop hun fysieke kwalen te overwinnen door harmonie in hun magnetische essenties te bereiken.

Hoewel veel van zijn ideeën en methoden sceptisch werden ontvangen en als kwakzalverij werden afgedaan, heeft Mesmers vooruitstrevende denken de weg geëffend voor latere onderzoeken en ontwikkelingen in de hypnotherapie. Zijn werk prikkelde de nieuwsgierigheid van andere wetenschappers en artsen en leidde tot verdere exploratie van trance en suggestibiliteit, cruciale aspecten voor de evolutie van hypnose.

Vandaag de dag herinneren we Mesmer als een pionier in zijn vakgebied, wiens ideeën nog steeds resoneren in moderne therapievormen.

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *