Vraag & antwoord (hypnose)

Is hypnose gevaarlijk?
Hypnose is een veilige en natuurlijke toestand waarbij iemand zich ontspant en zijn of haar geest openstelt voor suggesties. Hoewel er tijdens hypnose soms diepe emoties en gedachten naar boven komen, is er geen bewijs dat hypnose schade kan toebrengen aan de geest of het lichaam van iemand. Het is wel belangrijk om te onthouden dat hypnose alleen veilig is wanneer het wordt uitgevoerd door een professionele hypnotiseur die is opgeleid om de techniek op een verantwoorde manier toe te passen. Als je overweegt hypnose te ondergaan, is het verstandig om te zoeken naar een ervaren en gekwalificeerde hypnotiseur.

Wie is de grondlegger van hypnose?
De precieze oorsprong van hypnose is onbekend, maar het wordt al duizenden jaren gebruikt in verschillende culturen over de hele wereld. De eerste vermelding van hypnose in de westerse wereld is te vinden in de werken van de Griekse arts Hippocrates, die leefde van ca. 460 v.Chr. tot ca. 370 v.Chr. Hij beschreef een staat van verhoogde suggestibiliteit die hij “hypnos” noemde, wat “slaap” betekent in het Grieks.

Welke klachten en ziektes kun je behandelen met hypnotherapie?
Hypnotherapie kan worden gebruikt om een breed scala aan klachten en ziektes te behandelen. Sommige voorbeelden zijn:Angststoornissen, zoals fobieën, sociale angsten en paniekaanvallen

  • Depressie
  • Slaapproblemen
  • Gewichtsproblemen
  • Verslavingen, zoals tabak, alcohol of eetstoornissen
  • Pijnbeheersing
  • Verhoogde spierspanning, zoals bij fibromyalgie
  • Irritable Bowel Syndrome (IBS)
  • Zwangerschapsproblemen, zoals bevallingstrauma of borstvoedingsproblemen

Dit is echter slechts een kleine selectie van de problemen waarvoor hypnotherapie kan worden gebruikt.

Is hypnose hetzelfde als het placebo-effect?
Hypnose en het placebo-effect zijn verschillende dingen. Het placebo-effect is het verbeteren van de gezondheid van iemand als gevolg van hun verwachtingen dat een behandeling zal werken, terwijl hypnose een trance-achtige toestand is waarbij iemand zich ontspant en gevoelig is voor suggesties. Het placebo-effect kan optreden bij het gebruik van placebo’s, zoals een neppil of een neprem, terwijl hypnose een specifieke techniek is die door een hypnotiseur wordt gebruikt om iemand in een trance te brengen. Hoewel beide effecten de gezondheid van iemand op een bepaalde manier kunnen beïnvloeden, zijn ze niet hetzelfde.