Er zijn van die momenten dat een simpel gebaar van vriendelijkheid een wereld van verschil kan maken. Misschien heb je het zelf wel eens ervaren: een onverwachte glimlach, een vriendelijk woord, of een helpende hand op een moeilijk moment. Steve Maraboli verwoordt dit prachtig met in zijn boek “Life, the Truth, and Being Free” uit 1999: “A kind gesture can reach a wound that only compassion can heal.” Een vriendelijk woord van een collega, een onverwacht compliment, of zelfs een simpel knikje kan wonderen doen voor je gemoedstoestand. Deze kleine momenten van compassie hebben de kracht om oude wonden te verzachten en nieuwe vreugde te brengen.

Steve Maraboli

Steve Maraboli is een gerenommeerde spreker, auteur en gedragswetenschapper die bekend staat om zijn inspirerende citaten en toespraken. Zijn werk richt zich op persoonlijke groei, motivatie en het verbeteren van het leven van mensen door middel van positieve gedragsveranderingen. Hij heeft verschillende boeken geschreven die wereldwijd populair zijn, waaronder het zojuist genoemde “Life, the Truth, and Being Free” en “Unapologetically You: Reflections on Life and the Human Experience.” Zijn citaten worden vaak gedeeld op sociale media en gebruikt in zelfhulpboeken vanwege hun vermogen om mensen te inspireren en aan te moedigen.

Maraboli’s citaat, “A kind gesture can reach a wound that only compassion can heal,” komt voort uit zijn diepgewortelde geloof in de kracht van menselijke verbinding en vriendelijkheid. Hij benadrukt vaak dat echte verandering en genezing voortkomen uit oprechte, mededogende acties, en niet alleen uit woorden.

Positieve spiraal

Het mooie van vriendelijkheid is dat het vaak een kettingreactie veroorzaakt. Stel je voor: je helpt iemand met het dragen van zware boodschappentassen. Die persoon voelt zich hierdoor gewaardeerd en besluit later die dag een vriend te bellen die hij al een tijdje niet heeft gesproken. Die vriend, op zijn beurt, voelt zich gesteund en besluit iets aardigs te doen voor iemand anders. Zo gaat de vriendelijkheid als een golf door de wereld, steeds groter wordend. Deze golf van vriendelijkheid kunnen we gebruiken om de aarde een beetje beter te maken en mooier achter te laten als we weer vertrekken.

Vriendelijkheid in de praktijk

Hoe kunnen we deze kracht van vriendelijkheid in ons dagelijks leven toepassen? Het antwoord is eenvoudiger dan je misschien denkt. Hier zijn een paar ideeën:

  1. Luister met aandacht: Soms is het meest waardevolle geschenk dat je iemand kunt geven je onverdeelde aandacht. Luister naar hun verhaal, zonder oordeel of advies, gewoon aanwezig zijn kan al genoeg zijn.
  2. Geef een compliment: Echte complimenten, gemeend en weldoordacht, kunnen iemands dag helemaal oplichten. Zeg bijvoorbeeld iets als: “Ik bewonder echt hoe je altijd zo kalm blijft onder druk.”
  3. Help waar je kunt: Of het nu gaat om het openhouden van een deur, iemand voor laten gaan in de rij, of helpen met een taak die ze moeilijk vinden, elke kleine daad van hulpvaardigheid telt.
  4. Stuur een kaartje: Een handgeschreven kaartje kan een wereld van verschil maken. Het laat zien dat je de tijd hebt genomen om aan iemand te denken.

Vriendelijkheid voor jezelf

Vergeet niet dat vriendelijkheid ook naar binnen gericht mag zijn. Wees mild voor jezelf, vooral op moeilijke dagen. Geef jezelf de ruimte om te groeien, fouten te maken en te leren. Zelfcompassie is net zo belangrijk als compassie voor anderen.

Inspiratie en Actie

Dus, stel je voor wat mogelijk is als we allemaal iets vriendelijker zouden zijn, elke dag opnieuw. Een glimlach, een vriendelijk woord, een helpende hand – het zijn de kleine dingen die samen een groot verschil maken. Jij kunt dit ook! Probeer vandaag een vriendelijk gebaar te maken en zie hoe het een positieve invloed heeft op jouw dag en die van anderen.

Vriendelijkheid is een kracht die we allemaal bezitten. Laten we deze kracht gebruiken om wonden te helen, harten te openen en de wereld een beetje mooier te maken. Want zoals Maraboli zo treffend zei: “A kind gesture can reach a wound that only compassion can heal.” Laten we samen die golf van vriendelijkheid creëren en zien hoe ver hij reikt.

Categories:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *