De psychosomatische inzichten rondom tinnitus verschillen per auteur, maar ze delen een focus op de relatie tussen emotionele onrust en fysieke symptomen.
- Louise Hay beschrijft tinnitus als een manifestatie van onwil om te luisteren naar de innerlijke stem of het weglopen voor een onaangename waarheid. Haar filosofie legt nadruk op het feit dat gedachten en overtuigingen fysieke symptomen kunnen creëren. De emotionele oorzaak van tinnitus is vaak gerelateerd aan koppigheid, en haar voorgestelde affirmatie is: “Ik vertrouw mijn innerlijke stem en luister naar de waarheid met liefde en begrip.”.
- Thorwald Dethlefsen en Rüdiger Dahlke zien tinnitus vanuit een holistisch perspectief. Voor hen symboliseert tinnitus een innerlijk conflict en onvermogen om stilte te verdragen. Het lichaam drukt de noodzaak uit om naar binnen te kijken en te luisteren naar de diepere lagen van het zelf. Ze benadrukken dat dit symptoom kan voortkomen uit een onbewuste weerstand tegen zelfreflectie en een behoefte om confrontaties met het innerlijke leven te vermijden.
- Candace Pert gaat dieper in op de biochemische verbinding tussen emoties en fysieke verschijnselen. Ze betoogt dat emoties zoals stress en angst een belangrijke rol spelen bij het ontstaan en onderhouden van fysieke symptomen, waaronder tinnitus. Dit komt door een verstoring in de communicatie tussen lichaam en geest, veroorzaakt door de interactie van neuropeptiden die emoties reguleren.
In het algemeen lijken alle auteurs tinnitus te linken aan onverwerkte emotionele spanning en een gebrek aan innerlijke rust. Hypnotherapie, meditatie of andere vormen van bewustwording en stressvermindering zouden nuttig kunnen zijn om deze onbewuste spanningen aan te pakken.