Burn-out is een toestand van fysieke, emotionele en mentale uitputting veroorzaakt door langdurige en intense stress. Het treft veel professionals, waaronder zorgverleners en anderen die onder hoge druk werken. Recent onderzoek heeft aangetoond dat hypnose een effectieve interventie kan zijn voor het verminderen van symptomen van burn-out.
Een studie uitgevoerd door Mirahadi, Wati, en Purwanti (2022) onderzocht de invloed van ‘Lima Jari hypnose’ op burn-out bij verpleegkundigen in een COVID-19 isolatieafdeling. De resultaten toonden aan dat hypnose significant de burn-out niveaus verlaagde, wat suggereert dat gerichte hypnose technieken zoals ontspanning en stressmanagement effectief kunnen zijn (Mirahadi, Wati, & Purwanti, 2022).
In een ander onderzoek door Cardeña, Svensson, en Hejdström (2013), werd gekeken naar het effect van hypnotische tape-interventies op stress, een nauw verwant fenomeen van burn-out. Deze studie bevestigde dat hypnotische tapes stress effectief verminderden, wat impliceert dat dergelijke interventies ook nuttig kunnen zijn bij de behandeling van burn-out (Cardeña, Svensson, & Hejdström, 2013).
Verder ondersteunt onderzoek van Ruysschaert (2009) de toepassing van zelfhypnose bij het voorkomen van burn-out en compassiemoeheid bij verzorgers. Het toont aan dat zelfhypnose, door emotionele en psychologische veerkracht te versterken, een waardevol hulpmiddel kan zijn in het welzijnsarsenaal van zorgverleners (Ruysschaert, 2009).
Daarnaast wijst onderzoek van Carolusson (2014) op de waarde van analytische hypnose in het behandelen van het burn-outsyndroom, wat verder het potentieel van hypnose benadrukt om mentale gezondheid te verbeteren en burn-out te verminderen (Carolusson, 2014).
Deze studies bevestigen dat hypnose een waardevolle en effectieve behandelmethode kan zijn voor personen die lijden aan burn-out, door hen te helpen ontspannen en stress te beheersen, wat cruciaal is voor herstel.
Referenties
Cardeña, E., Svensson, C., & Hejdström, F. (2013). Hypnotic tape intervention ameliorates stress: a randomized, control study. International Journal of Clinical and Experimental Hypnosis. https://doi.org/10.1080/00207144.2013.753820
Carolusson, S. (2014). Burnout Syndrome and Analytical Hypnosis. Archives of psychiatry and psychotherapy. https://doi.org/10.12740/APP/26247
Mirahadi, A. A., Wati, N. M. N., & Purwanti, I. S. (2022). Pengaruh Hypnosis Lima Jari Terhadap Burnout pada Perawat di Ruang Isolasi Covid-19. Journal of Health. https://doi.org/10.30590/joh.v9n2.446
Ruysschaert, N. (2009). (Self) hypnosis in the prevention of burnout and compassion fatigue for caregivers: theory and induction. Contemporary Hypnosis. https://doi.org/10.1002/CH.382
Reacties zijn uitgeschakeld