Fibromyalgie is een chronische aandoening gekenmerkt door wijdverspreide pijn, vermoeidheid en andere symptomen die een aanzienlijke impact hebben op de kwaliteit van leven. Recent onderzoek heeft de potentie van hypnose als behandelmethode voor fibromyalgie onderzocht, waarbij significante voordelen worden gemeld in termen van pijnverlichting en psychologisch welzijn.

Een studie uitgevoerd door De Almeida-Marques, Sánchez-Blanco, en Cano-García (2018) benadrukt dat hypnose effectiever is dan standaard interviews voor het onthullen van traumatische gebeurtenissen bij patiënten met fibromyalgie, wat suggereert dat hypnose patiënten in staat stelt dieper psychologisch materiaal te verwerken (De Almeida-Marques, Sánchez-Blanco, & Cano-García, 2018). Dit is een belangrijke bevinding, gezien het verband tussen trauma en fibromyalgiesymptomen.

In een gerandomiseerde gecontroleerde studie toonden Aravena et al. (2021) aan dat hypnose significant bijdraagt aan de verbetering van zowel pijn als psychologische stress bij fibromyalgiepatiënten (Aravena, García, Téllez, & Arias, 2021). Deze resultaten ondersteunen het gebruik van hypnose als een effectieve interventie voor de behandeling van fibromyalgie.

Verder heeft Quirós Ramírez (2013) aangetoond dat hypnose effectief is in pijnreductie door het gebruik van cognitief-gedragsmatige technieken. Deze aanpak helpt niet alleen bij het beheersen van pijn, maar ook bij het verbeteren van de algehele levenskwaliteit van fibromyalgiepatiënten (Quirós Ramírez, 2013).

Een andere studie van Picard et al. (2013) rapporteerde dat hypnose leidt tot verbeteringen in pijnmanagement, slaapkwaliteit en psychologische strategieën. Dit toont het potentieel van hypnose als een alomvattende behandelstrategie voor fibromyalgie (Picard et al., 2013).

Tot slot merkten Alej et al. (2017) op dat significante pijnverlichting en verbetering in levenskwaliteit werden waargenomen bij fibromyalgiepatiënten na een reeks hypnosesessies. Dit benadrukt de effectiviteit van hypnose in de chronische pijnbehandeling, wat bijdraagt aan een beter begrip van zijn rol bij het beheren van fibromyalgie (Alej et al., 2017).

In conclusie, terwijl fibromyalgie een complexe en moeilijk te behandelen aandoening blijft, biedt hypnose een veelbelovende optie die zowel pijn kan verminderen als de psychologische last kan verlichten. Verdere studies zijn nodig om deze bevindingen te verdiepen en de langetermijneffecten van hypnose op fibromyalgie te evalueren.

Referenties

  • De Almeida-Marques, F. X., Sánchez-Blanco, J., & Cano-García, F. J. (2018). Hypnosis is more effective than clinical interviews. International Journal of Clinical and Experimental Hypnosis.
  • Aravena, V., García, F. E., Téllez, A., & Arias, P. R. (2021). Hypnotic intervention in people with fibromyalgia: A randomized controlled trial. American Journal of Clinical Hypnosis.
  • Quirós Ramírez, M. (2013). Hypnosis as a treatment of pain in patients with fibromyalgia.
  • Picard, P., Jusseaume, C., Boutet, M., Dualé, C., Mulliez, A., & Aublet-Cuvellier, B. (2013). Hypnosis for management of fibromyalgia. International Journal of Clinical and Experimental Hypnosis.
  • Alej, L., Mazzola, R., Calcagno, M. L., Obdrzalek, A., Pueyrredón, J. H., Cavanagh, S., … Salvat, O. (2017). Hypnosis for chronic pain management.

Categories:

Reacties zijn uitgeschakeld