Hypnose is een eeuwenoude techniek die wordt gebruikt voor een verscheidenheid aan doeleinden, waaronder pijnverlichting, stressvermindering, en het behandelen van psychische problemen. Desondanks wordt hypnose nog steeds geassocieerd met een aantal mythen en misverstanden.

In dit blogartikel zullen we enkele van deze mythen en misverstanden ontkrachten en een beter begrip geven van wat hypnose precies is. Dit artikel is een bewerkte versie van het wetenschappelijke artikel “Demystifying hypnosis: Unravelling facts, exploring the historical roots of myths, and discerning what is hypnosis” van Dali Geagea, David Ogez, Roy Kimble en Zephanie Tyack zoals dat augustus 2023 in Complementary Therapies in Clinical Practice verscheen.

Mythe 1: Hypnose is een staat van slaap
Hypnose is niet hetzelfde als slaap. In slaap is je bewustzijn afwezig, terwijl je in hypnose nog steeds bewust bent van je omgeving. Je kunt je ook nog steeds bewegen en praten, als je dat wilt.

Mythe 2: Hypnose is een vorm van mind control
Hypnose is niet een manier om iemands gedachten of gedrag te controleren. De hypnotiseur kan je niet dwingen om iets te doen dat je niet wilt doen.

Mythe 3: Alleen bepaalde mensen zijn vatbaar voor hypnose
Iedereen kan hypnose ervaren, ongeacht zijn of haar persoonlijkheid of achtergrond. Er zijn echter wel bepaalde factoren die de kans op succes kunnen vergroten, zoals een open geest en een positieve houding.

Wat is hypnose dan wel?
Hypnose is een staat van geconcentreerde aandacht en concentratie. In deze staat ben je meer ontvankelijk voor suggesties.

Hypnose kan worden gebruikt om een aantal verschillende doelen te bereiken, zoals:

  • Pijnverlichting
  • Stressvermindering
  • Het behandelen van psychische problemen, zoals angst, depressie, en fobieën
  • Het verbeteren van de prestaties, zoals sportprestaties of examenresultaten

Hoe werkt hypnose?
De exacte manier waarop hypnose werkt, is nog niet volledig begrepen. Er zijn echter verschillende theorieën over.

Een van de meest gangbare theorieën is dat hypnose een manier is om de aandacht te concentreren en de dissociatie te vergroten. Dissociatie is het proces waarbij je je bewustzijn afscheidt van je lichaam of je omgeving.

Een andere theorie is dat hypnose een manier is om de hersenen te herprogrammeren. Door suggesties te geven, kunnen hypnotiseurs mensen helpen om nieuwe gedachten en gedragingen te ontwikkelen.

Is hypnose veilig?
Hypnose is een veilige en effectieve behandeling voor een verscheidenheid aan problemen. Er zijn echter enkele risico’s verbonden aan hypnose, zoals:

  • Angst of ongemak
  • Terugvallen in oude gewoontes
  • Het ontstaan van nieuwe problemen

Het is belangrijk om alleen met een gekwalificeerde hypnotiseur te werken. Een gekwalificeerde hypnotiseur zal je kunnen helpen om de risico’s te minimaliseren en de voordelen van hypnose te maximaliseren.

Conclusie
Hypnose is een krachtige techniek die voor een verscheidenheid aan doeleinden kan worden gebruikt. Door de mythen en misverstanden over hypnose te ontkrachten, kunnen we mensen helpen om de voordelen van hypnose te ervaren.