Het Recency-effect, ook bekend als het recentheidseffect, is een cognitief fenomeen waarbij mensen de neiging hebben om de meest recente informatie die ze ontvangen beter te onthouden en meer gewicht te geven bij het vormen van indrukken of het nemen van beslissingen. Het houdt in dat de laatste informatie die we ontvangen een sterkere invloed heeft dan eerdere informatie.

Het Recency-effect wordt vaak toegeschreven aan het feit dat de meest recente informatie nog vers in ons geheugen ligt en gemakkelijker toegankelijk is. Het heeft mogelijk een grotere impact omdat het minder tijd heeft gehad om te vervagen of verstoord te worden door andere informatie.

Bijvoorbeeld, bij het luisteren naar een presentatie of het lezen van een artikel, kan het Recency-effect ervoor zorgen dat we de informatie die aan het einde wordt gepresenteerd beter onthouden en er meer belang aan hechten dan aan informatie die eerder in de presentatie of het artikel is gegeven.

In de context van hypnose kan het Recency-effect relevant zijn bij het vormen van de perceptie van de hypnotiseur en de hypnosesessie door de cliënt. De laatste interacties, suggesties of ervaringen in de hypnosesessie kunnen een diepere indruk achterlaten en een sterker effect hebben op de perceptie en het succes van de sessie.

Als hypnotiseur is het belangrijk om bewust te zijn van het Recency-effect en de laatste interacties, suggesties en ervaringen zorgvuldig te plannen en uit te voeren. Het is belangrijk om een positieve en krachtige afsluiting van de hypnosesessie te bieden, waarbij belangrijke suggesties worden gegeven en de cliënt wordt aangemoedigd om de gewenste veranderingen vast te houden.

Daarnaast is het van belang om te beseffen dat het Recency-effect niet de enige factor is die van invloed is op de perceptie en het succes van hypnose. Het is essentieel om gedurende de hele sessie kwalitatief hoogwaardige interacties en suggesties te bieden, zodat de cliënt een consistente en effectieve ervaring heeft.

Bewustzijn van het Recency-effect helpt ons om aandacht te besteden aan de laatste indrukken en informatie die we presenteren. Het stimuleert ons om de hypnosesessie op een krachtige en positieve manier af te ronden, waardoor de cliënt wordt gestimuleerd om de gewenste veranderingen voort te zetten en positieve resultaten te behalen.